על אף שמסחר בשוק זה נשמע פשוט וקל, עולם זה טומן בחובו מונחים ומושגים שלרוב אינם מוכרים לנו. כיוון שמומלץ ללמוד ולהכיר את השוק טרם תתחילו להשקיע בו, קיבצנו עבורכם מילון מונחים שיאפשר לכם כניסה חלקה לעולם זה:
- פורקס (Foreign Exchange) – השם המקובל בשפה האנגלית לשוק המט"ח.
- ציטוט (Quote) – הצגת מחירו של מטבע X על ידי ערכו של מטבע Y. הציטוט מתקבל באינטרנט או על ידי הסוחר בחדרי המסחר והוא יכלול תמיד את שער המכירה ושער הקניה של שני סוגי המטבעות.
- טיק (Tick) – שינוי (ירידה או עלייה), קטן מאוד בציטוט של שער מטבע כלשהו.
- שער יציג – השוואה בין ערכו היומי של מטבע זר כלשהו אל מול המטבע המקומי, כלומר, כמה שקלים שווה אירו אירופאי אחד. השער היציג מחושב ומפורסם על ידי בנק ישראל בכל יום בו מתקיים מסחר במטבע חוץ וזאת על ידי מדגם שערי מכירה וקניה של עסקאות שבוצעו באותו היום. המידע מתפרסם בכל יום חול בשעה 15:30 ובימי שישי בשעה 12:30.
- שער מכירה (Ask) – הסכום בו סוחר המט"ח נקב למכירת מטבע חוץ כלשהו ללקוחותיו. כלומר, הסכום שנתבקש לשלם בשקלים עבור 100 דולרים, נקבע על סמך שער זה.
- שער קניה (Bid) – הסכום בו סוחר המט"ח נקב לקניית מטבע חוץ כלשהו מלקוחותיו. כלומר, במידה ויש ברשותך מטבע חוץ ותרצה להמירו לשקלים, הסכום שיתקבל על מטבע זה יקבע על פי שער הקניה של סוחר המט"ח באותו היום.
- מרווח (Spread) – ההפרש בין מחיר הקניה למחיר המכירה של המטבע. ההפרש נמדד בפיפסים (ראה מטה).
- פיפס (Pips) – הינה הספרה הרביעית המופיעה לאחר הנקודה העשרונית של שער המט"ח. לדוגמא, כאשר נאמר כי שער השקל עלה ב- 2 פיפס אל מול שער הדולר, ניתן להבין כי השער עלה מ-1.1245 ל-1.1247.
- הגבלת שער (Limit) – הוראת ביצוע עסקה הניתנת על ידי הלקוח כאשר שער מטבע החוץ הגיע לגבול שהוגדר על ידו.
- הגבלת הפסד (Stop Loss) – חשוב מאוד לקבוע שער שיהווה גבול מכירה כאשר המטבע הנסחר מגיע לשער נמוך ממנו. רצוי לקבוע 'סטופ לוס' שאינו נמוך או גבוה מדי בכדי שהעסקאות שיתבצעו יהיו רווחיות.
- חדר עסקאות / דסק מסחר – חדר בו מתבצעות פעילויות המסחר השונות כדוגמת ניירות ערך, מט"ח ועוד. ניתן למצוא חדרים אלו בכל הבנקים או בחברות מימון והם מספקים מידע בזמן אמת לסוחרים.
- ברוקר – גורם (חברה או אדם), המתווך בין הקונה למוכר ואמון על מינוף העסקאות וטיפול בהן. הברוקר מקבל עמלות על כל עסקה שבצע.
- אסטרטגיית מסחר – תוכנית המאפשרת לסוחר בשוק המט"ח מרחב פעולה רציונאלי וסדיר לביצוע עסקאות ומנטרלת החלטות אימפולסיביות. אסטרטגיות אלו מגדירות לסוחר כדאיות של עסקה, את התזמון הנכון להיכנס או לצאת ממנה, תוך הישענות על ניתוחים גרפיים יומיים הניתנים לצפייה בתוכנת מסחר במט"ח.
- אופציות – האפשרות לרכוש את הזכות לביצוע עסקה (קניה או מכירה), של מטבע בשער חליפין הנקבע מראש ונקרא Strike. אפשרות זאת מקנה למחזיק בה את היכולת לקנות מט"ח במחיר ידוע מראש תוך קיבוע שער המטבע לזמן קבוע מראש. ישנן 2 סוגי אופציות: אופציית Call, הינה אופציית רכש לרכישת מטבע ואופציית Put שהיא אופציית מכר, כלומר למכירת מטבע. שמו של התשלום על האופציות נקרא פרמיה.
- גידור – אסטרטגיית ביטחון בה נוקט סוחר המט"ח או הברוקר שלו בכדי למנוע או להקטין עד כמה שניתן הפסדים פוטנציאליים וזאת על ידי הצבת גבולות ברורים וידועים מראש.
- מינוף – הגדלה של הסיכוי לרווח או הסיכוי להפסד של כספי הסוחר במט"ח על ידי הברוקר שלו. מינוף מתייחס לסכום התיאורטי בו רשאי הסוחר לסחור בו ביחס לסכום שהפקיד. למשל, אם הסוחר הפקיד 1000 דולר, הוא יוכל לסחור בסכום של 100,000 דולר, היחס הוא 1:100, ומאפשר מינוף של פי מאה מהסכום שהופקד.מינוף מתאים לסוחרים המנוסים יותר בשוק המט"ח ולא לסוחר המתחיל בשל הסיכוי להפסד גדול, על כן יש להתנסות תחילה במינוף נמוך מאוד ולא להתפתות למינוף גבוה.
- עסקת החלף (Spot) – נחשבת לנפוצה מאוד בתחום מסחר במט"ח. מדובר בהחלפת שני סוגי מטבעות בשער הקבוע מראש. התשלום עבור העסקה יתבצע לאחר שני ימי עסקים.
לסיכום, שוק המט"ח הפך מקובל ונפוץ בקרב משקיעים אם כי יש לשים לב שלצד המרוויחים ישנם גם מפסידים רבים. על כן, מומלץ לקרוא ולהכיר לעומק את המונחים המנחים בתחום ולפעול על פי אסטרטגיות מסחר מסודרות, מושכלות ושאינן אימפולסיביות. בהצלחה!