כל מה שרציתם לדעת על ביטקוין

כבר הרבה זמן שהשאלה עומדת לכם על קצה הלשון אבל אתם פשוט מתביישים לשאול - מה זה ביטקוין? חשבתם שבשביל להבין לגמרי את נושא המטבע הוירטואלי צריך לשבת שעות על המחשב ולחפש תשובות באתרים שונים?

כדי לעשות לכם חיים קלים יותר ולחסוך את השיטוט הארוך ברשת אחר תשובות מספקות, הנה המדריך המלא למתעניינים בביטקוין – מה זה המטבע, איך משקיעים, היסטוריה ואקטואליה בנושא המטבע הוירטואלי.

הולדת הביטקוין

בשנת 2008 נולד הרעיון למטבע וירטואלי, עצמאי, אשר אינו תלוי בבנק או גוף מרכזי.
זהו מטבע וירטואלי, לכומר אין לו שטרות או מטבעות, אשר נסחר באופן דיגיטלי ע"י משתמשים אחרים בתהליך עמית-לעמית.
הרעיון פותח ע"י קבוצת אנשים אשר מכנים עצמם סאטושי נקאמוטו בשנת 2008, השימוש המעשי הראשון במטבע נעשה בינואר 2009.

הרעיון אשר עומד מאחורי המטבע הוא שהוא אמצעי פיננסי – כלומר סוג של כסף – אשר אינו חומרי אך בעל ערך ייצוגי, בדומה למטבעות מוכרים אחרים ברחבי העולם.
בשונה ממטבעות אחרים, הביטקוין דומה לשיטת "תקן הזהב" – כמות ה"מטבעות", או יחידות, אשר מונפקות ("נכרות") ממנו היא מוגבלת – הוא לא יכול לעבור את רף ה-21 מיליון מטבעות.

המאפיין העיקרי של הביטקוין הוא בכך שהוא אינו מונפק ע"י ממשלה או בנק מרכזי כלשהו ולכן אין גוף אשר מחויב לתמוך בו, תכונה אשר יכולה להיתפס ביתרון וכחיסרון.
המטבע נשמר כשורת קוד – קובץ – במאגר אישי אשר נקרא "ארנק", תוכנה אשר מאפשרת למשתמש להתחבר לרשת מסחר ויכולה לנהל שליחה וקבלה של מטבעות.

יתרונות הביטקוין

מעבר לחוסר המחויבות מצד גוף מרכזי, הביטקוין נסחר באופן ישיר בין אנשים ללא כל מעבר דרך בנק או גוף רגולטורי אחר.
יתרון מרכזי נוסף הוא החסינות בפני אינפלציה – המטבע "נכרה" באופן מדוד וקבוע אשר צפוי להסתיים בין השנים 2110 עד 2140, כך שאין גוף אשר יכול להחליט על הנפקת מטבעות חדשים כאשר יש צורך מיידי של מדינה, ממשלה או בנק.

הביטקוין נחלק עד לשמונה ספרות אחרי הנקודה העשרונית, דבר המאפשר גבול עליון עצום לכל מטבע, כאשר כיום ערכו של ביטקוין אחד הוא 7,800 דולר אמריקאי.
מעבר לכך, למרות שהמטבע מופק באופן ממוחשב והמסחר בו כולו נעשה ברשת, זהו מטבע מאובטח מאוד.
הקוד פתוח ונתון לבדיקה ע"י כל משתמש בכל רגע, טכניקת המסחר פשוטה וזמינה בכל מקום וכל זמן.
זוהי אפשרות מעולה להשקעה בסיכון גבוה למי שיכול לאפשר זאת.

חסרונות הביטקוין

היעדר גוך המרכזי השולט בביטקוין הוא גם חיסרון משום שאין למי ל]פנות במקרה של בעיה בעסקה כלשהי.
חסרון נוסף הוא בכך שלא כל עסק ולא כל בנק מקבלים את המטבע, החזקת כמות מסוימת של מטבעות מחייבת מכירה בשביל לקבל ערך מוניטרי במקרים רבים.

כמו כן, החסינות בפני אינפלציה עושה את המטבע חשוף לדפלציה.
זוהי טכנולוגיה חדשה ותחום מתפתח, הוא עודו נפיץ ונתון לתנודות ושינויים רבים – מחיר המטבע קרס ביותר מ-90% ב-2011 וב-80% בשנת 2015.

כריית ביטקוין

כריית בלוקי הביטקוין – לכומר יצירת כמויות ביטקוין חדשות במערכת – נעשית באמצעות משקיעים אשר למעשה עובדים בשביל לקבל תמלוגים בצורת ביטקוין חדשים.
הכורים, אשר צריכים להשתמש במכשיר מיוחד המתחבר למחשב ותוכנה ייעודית, מוודאים סכומי העברות אשר נעשו.
על חישוב מורכב זה הם מקבלים את התמלוגים, ככל שכורה עבד יותר זמן ווידא יותר עסקאות כך הוא מקבל יותר תמלוגים.

המשקיעים בביטקוין

למי כדאי להשקיע בביטקוין?

נתחיל בהמלצה למי לא כדאי – הורים בעלי הון ממוצע, מי שמשכורתו אינה קבועה ואנשים המעוניינים לחסוך כסף באופן קבוע ומדורג ללא סיכונים מיותרים.
אם כן, מי שמשקיע בביטקוין הוא מי שמוכן לקחת השקעה בעלת ערך סיכון גבוה ויש לו קיבת חזקה במיוחד וכמובן היכולת לעמוד בתנודות גדולות
המטבע ראה עליות גדולות, רק בשנה האחרונה המטבע זינק ב-400%, אך יחד עם זאת, המטבע ספג תנודות רבות וראה ירידות דרסטיות בערכו בנשים 2011 ו-2015, בהן צנח ב90% ו-80%, בהתאמה.

יחס הבנקים בישראל למטבע הביטקוין

מערכת היחסים של הבנקים בישראל והביטקוין מורכבת ואינה פשוטה.

המטבע מוכר ע"י בנק ישראל ואינו בלתי חוקי לשימוש – ישנם סניפי מסחר ביטקוין פזורים ברחבי תל אביב, אתרי רשת ישראליים למסחר בביטקוין ואפילו עסקים אשר מכבדים את המטבע כאמצעי תשלום – אך המסחר בו נתקל בקשיים אשר מציבים הבנקים.

הרשות לניירות ערך והרשות לאיסור הלבנת מיסים ומימון טרור קובעים כי השימוש הפרטני וחסר הפיקוח בביטקוין מהווה מכשול בפני שני דברים אלו (הבלנת מיסים ומימון טרור) אך אין חוק אשר אוסר את השימוש בו.
רשות המיסים מצאה פתרון בכך ששמה את הרווחים הנעשים ממסחר בביטקוין ברשות "נכס", וכך יכולה להטיל עליו מיסים ומחייב אנשים פרטיים המשקיעים לדווח עליו.

לעומת זאת, לקוחות בנקים שונים בארץ דיווחו כי הבנק אסר עליהם שימוש במסחר בביטקוין מחשש להלבנת מיסים או מימון טרור.
בין אם זו הסיבה האמיתית או שהאיסור נובע פשוט מתוך פחד מהמטבע אשר עלול להפיל גופים פיננסים מרכזיים, כמו הבנקים, השימוש בביטקוין עודנו חוקי בישראל, גם אם המסחר בו כרוך בביורוקרטיה רבה יותר.

איך אפשר להשקיע בביטקוין

כדי להשקיע בביטקוין עליכם קודם כל לרכוש כמות של ביטקוין – בין אם בחנויות הביטקוין בישראל או דרך אחת מרשתות המסחר בביטקוין הישראליות (B2C, Bits Of Gold ואחרות).
המידע הרב ביותר בתחום נמצא באתר איגוד הביטקוין הישראלי, בו נמצאים הסברים נרחבים כיצד ניתן לבצע עסקאות קניית ביטקוין וכיצד להתחבר למערכת.

התנהגות המשקיעים בביטקוין

משקיעי הביטקוין בישראל גדלים כל יום בצורה ניכרת.
המטבע צובר פופולריות רבה בשנה האחרונה, בעיקר משום שערכו הכספי הולך וגדל.
התעצמות והתרחבות תופעת המטבעות הוירטואליים (לא רק הביטקוין) מאפשרת למטבעות אלו לגדול ולהתחזק, בסופו של דבר אף לקבל מעמד חוקי יציב ואולי אפילו סחירות כמטבע.

נראה שמשקיעים ישראליים רבים קונים ביטקוין בכמויות הולכות וגדלות ושואפים להביא לחיזוק מעמדו החוקי של הביטקוין בישראל.

הצלחנו לעזור לכם להבין קצת יותר טוב מה זה ביטקוין?

בין אם הצלחנו או לא, ביטקוין הוא תחום מתפתח וגדל אשר צובר תאוצה רבה, בין אם בעלייה או בירידה או בתנודות שביניהם.

מעוניינים להשקיע?

תחשבו טוב על היתרונות והחסרונות, חקרו אולי עוד קצת לעומק ואם החלטתם שכן אז שימו בצד קצת כסף להשקיע במטבע הוירטואלי הנעשה יוקרתי מיום ליום… בינתיים.